2018-02-20 12:16:25• hírek • Bede Emőke

Létfontosságú készülékekkel gazdagodott az újszülött osztály

Kedd délelőtt a Mentsétek Meg A Gyerekeket Szervezet képviselői érkeztek a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba, hogy az intézmény vezetőségével közösen számolhassanak be arról az örömteli hírről, újabb létfontosságú készülékekkel sikerült gazdagítani a kórház felszerelését.

Minden leendő anyuka retteg attól, hogy csecsemője idő előtt jön a világra, mivel a koraszülés mind a mai napig a gyermekhalandóság egyik legfontosabb tényezője. Mi több, Románia az EU országainak adataival összehasonlítva a csöppet sem örvendetes első helyen áll, ami a csecsemőkori elhalálozást illeti. Szatmár megye a kérdést illetően az országos átlag – 7,6 ezrelék - felett áll, az itteni arány eléri a 11,4 ezreléket. Ezen adatok miatt döntött úgy a Mentsétek Meg A Gyermekeket Szervezet, hogy újabb támogatásban részesíti a szatmári kórház újszülött osztályát.
 

Négy évvel ezelőtt már jártak a szatmári kórházban, akkor egy intenzív terápiás inkubátort hoztak, melynek értéke elérte a 9 300 eurót. Ez alkalommal egy betegőrző monitorral és egy fototerápiás készülékkel gazdagodott az osztály, ezeknek értéke pedig 10 000 euró. A készülékek segítségével az újszülött osztály egyre közelebb kerül azon cél megvalósításához, hogy a komoly koraszüléses esetekben is helyt tudjon állni az újszülött osztály.





Tavaly 1888 gyereket segítettek világra a szatmári kórházban, ebből 170 esetben beszélhetünk koraszülésről. Az idő előtt megérkező babák közül 17-et olyan egészségügyi intézetekbe kellett továbbszállítani, akik megfelelő felszereltséggel rendelkeztek a komplexebb kezelés biztosításához is –számolt be róla Luczki Zita-Panna, az újszülött osztály vezetője, majd azt is hozzátette, a felszereltség javításával a kórház a fiatal orvosok számára is vonzóbb hely lehet.
 

Gabriela Alexandrescu, a szervezet elnöke beszédében azt hangsúlyozta, fontos felvenni a harcot a gyermekhalandóság ellen, melynek leggyakoribb áldozatai a koraszülöttek. Mint elmondta, Romániában a főleg rurális környezetben tapasztalható mélyszegénység és a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt sok kismama úgy hordja ki a csecsemőt hogy orvossal egyszer sem találkozott a kilenc hónap alatt. Ha nem ez lenne a szomorú valóság, akkor a különféle betegségek és rendellenességek időben kiderülhetnének, így jelentősen csökkenthető lenne a gyermekhalandóság aránya. Éppen ezért a szervezet a potenciális kismamák (ebbe a tinédzser korú lányok is beletartoznak) megfelelő tájékoztatására is törekszik, amellett, hogy egészségügyi intézmények felszerelését gazdagítja. A Mentsétek Meg A Gyermekeket 40 megye 78 újszülött osztályának a 2012-2017-es időszakban 393 felszerelést ajándékozott, az így befektetett összeg pedig meghaladja a 3 millió eurót.



A fototerápiás készülék jótékony hatásait élvezi egy aprócska újszülött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: